Skötselråd skor

Låt dig Inspireras av Brunngårds skovårdsguide/skovårdsskola på nätet.


Du hittar många av Brunngårds skovårdsprodukter hos oss men är det något du saknar ber vi dig höra av dig!


Vanliga skinnskor: Vanligast och mest hållbara, de har en slät yta och är lätta att sköta om. Skinnet brukar kallas för täckfärgat skinn eftersom det är färgat på ytan med en täckande färg.

Mocka: Mocka är det som framställs genom att man behandlar baksidan på skinnet. Den ruggiga ytan framkommer då man slipar fiberändarna på skinnets baksida.

Nubuck: Nubuck blir det genom att man slipar framsidan på skinnet.


Skydda dina skor (impregnera): Nästan alla skor på marknaden är idag helt obehandlade på ytan mot smuts och vatten, därför rekommenderar vi att du impregnerar dina skor. Till detta finns idag många bra alternativ, vi erbjuder bl.a. spray, kräm eller skofett. Vilket du bör välja avgörs självklart av vilket material skorna har men även efter vad du själv känner dig bekväm med. 

GoreTex:  Ett riktigt vattentätt material med andningsförmåga. Men även skor med detta material behöver impregneras för att hålla skons ytskikt skyddad mot smuts och väta.

Alternera mellan flera olika skor: Det tar någon dag för ett par skor att torka helt och hållet från den fukt som den utsätts för både från utsidan som från insidan. Så för att behålla formen är det bra om du kan byta skor då och då.

Håll formen på dina skor: Tidigare stoppade man tidningspapper i sina skor för att förhindra att skon tappar formen, idag finns det utmärkta skoblock för detta ändamål.

Om dina skor blivit blöta: För att inte skada materialet och hållbarheten på dina skor bör du låta dem självtorka. Torkskåp eller liknande gör att skinn och dyl. kan torka och spricka vid fortsatt användning. 

Är de mycket blöta kan lite tidningspapper suga upp det mesta av vätan.

Grovt skinn: Använd med fördel Viking Fiskarsmorning som är en mkt fet vattenstötande kräm .

Mocka: Mocka är tacksamt att sköta om eftersom du använder en speciell mockaborste som du ”gnuggar” fram ny fräsch yta och sedan impregnerar med spray. Det finns även färgade impregneringssprayer vilket ger dina gamla urblekta mockaskor ett rejält lyft.

Lera: Det bästa är om du kan låta skorna torka tills leran stelnat, sen tar du försiktigt bort det mesta och borstar sen skon tills det räcker att putsa bort resten med en fuktig trasa. Låt skorna torka och sen impregnerar du dem som du brukar.

Saltränder: Saltränder kan torka ut och göra så att skinnet på dina skor spricker. Fukta en trasa med citronvatten och massera försiktigt bort ränderna. Om du doppar en trasa i lite vatten som du droppat lite citron i så kan du försiktigt massera bort ränderna.

Fotsvett: Om dina skor luktar illa har det ofta att göra med att materialet inte andas (ofta syntet), men kan även ha att göra med bakterier fått fäste inuti skons sula.

En ny sula, skinnskor, strumpor med hög bomullshalt, deospray, Smellwell (påsar) att stoppa i dina skor när de inte används är ett sätt att förhindra att dina skor börjar lukta. 

TVÄTTA INTE DINA SKOR I TVÄTT MASKIN! Det kan både slita på skorna men även skada din tvättmaskin.